Mijn klantenzone

Ben je klant bij BankB of wil je klant worden? Hier vind je alle nodige info. BankB staat voor menselijk bankieren. Je geniet van een snelle en persoonlijke service en we beantwoorden met plezier al je vragen. Vertrouw op onze expertise voor de beste oplossing om te sparen of te lenen.  

close up of three people at a table with laptop

Ik wil lenen

Een BankB-lening aanvragen of oplossingen zoeken voor jouw situatie kan bij je kredietmakelaar. Ook als je al een lening in aanvraag hebt, kan je bij je makelaar terecht voor alle info, om documenten op te vragen of om het verloop van je aanvraag op te volgen.  

Ik heb een lening bij BankB

Je hebt een BankB lening afgesloten en je wilt info over de status van je lening of je betalingen? Of je hebt een andere vraag? Dan kan je terecht bij een BankB-specialist.  

Ik wil sparen

Bedankt om voor BankB te kiezen. Om een spaarrekening te openen ga je langs bij een BankB bankagent. Die geeft jou alle info en zal samen met jou de rekening openen. Om een termijnrekening te openen, moet je eerst een spaarrekening hebben.  

Ik spaar bij BankB

Je kan altijd bij je BankB bankagent terecht voor vragen en info over je rekeningen. Via BankB-Netbanking kan je ook online jouw rekeningen raadplegen, nieuwe termijnrekeningen openen en overschrijven van je BankB-spaarrekening naar je gevalideerde tegenrekening. Om bij BankB-Netbanking in te loggen gebruik je Itsme.

close up of a man working at a desk

Sparen via Raisin

Als je in Nederland, Duitsland, Frankrijk of Spanje woont, dan kan je een BankB-rekening openen via het online Raisin platform van jouw land. Je maakt er een account aan en beheert ook daar al je rekeningen. Vanuit België heb je geen toegang tot Raisin. 

Naar Raisin.com

Veelgestelde vragen

Vragen over lenen

Ik ben 60-plusser. Kan ik toch nog een lening krijgen bij BankB?

Ja, je kan als 60-plusser nog lenen bij BankB, maar wel onder voorbehoud van goedkeuring door BankB. Contacteer een makelaar in uw buurt en bespreek je wensen. We zoeken een gepaste oplossing voor jou.

Ik zit in collectieve schuldenregeling. Kan ik toch nog een lening krijgen bij BankB?

Ja, dat kan, maar wel onder voorbehoud van goedkeuring door BankB. 
Hierbij moet de arbeidsrechtbank je per vonnis een goedkeuring geven om bij BankB een krediet aan te gaan voor het vereffenen van je schuldenlast en waarmee de procedure van collectieve schuldenregeling kan worden afgesloten.
Contacteer een makelaar in je buurt en bespreek je situatie. We zoeken een gepaste oplossing voor jou.

Ik sta gemeld bij de Nationale Bank. Kan ik toch nog een lening krijgen bij BankB?

Ja, dat kan, maar wel onder voorbehoud van goedkeuring door BankB. Contacteer een makelaar in uw buurt en bespreek je situatie. We zoeken een gepaste oplossing voor jou.

Ik heb leningen bij andere banken lopen. Kan ik bij BankB terecht om die leningen te herfinancieren?

Ja, dat kan. Je kan bij BankB een lening aangaan voor verschillende doeleinden, maar wel onder voorbehoud van goedkeuring door BankB. Contacteer een makelaar in uw buurt en bespreek je situatie. We zoeken een gepaste oplossing voor jou.

Kan ik op het hoofdkantoor terecht om een lening aan te vragen?

Neen, je kan niet bij het hoofdkantoor terecht. BankB werkt exclusief samen met kredietmakelaars voor het aanbieden van leningen. Contacteer een makelaar in je buurt voor al uw vragen en wensen over een lening.

Ik wil mijn onroerend goed niet in waarborg geven. Kan ik bij BankB toch terecht voor een lening?

Als je geen onroerend goed in waarborg wil geven voor een lening, dan kan je nog bij BankB terecht voor een Lombardkrediet. Met een Lombardkrediet geef je een beleggingsportefeuille in waarborg. 
Voor andere leningen zonder hypothecaire waarborg biedt BankB geen producten aan.

Ben ik verplicht om een bijkomende verzekering te nemen?

Neen, BankB verplicht je tot geen enkele bijkomende verzekering !

Mijn leningsaanvraag is goedgekeurd door BankB. Wat gebeurt er nu?

Je makelaar overloopt met jou de voorwaarden van je lening. Zorg dat je alles goed begrijpt en vraag alle info bij je makelaar. Ben je akkoord, dan onderteken je de overeenkomst en gaat BankB voor jou aan de slag. 

Bij een hypothecair krediet wordt een schatter aangesteld om het onroerend goed dat je als waarborg geeft te schatten. Jouw notaris wordt gecontacteerd om de akte op te stellen. 

Er wordt een datum afgesproken om de notariële akte te ondertekenen. Jouw makelaar volgt alles op en houdt je op de hoogte.

Je kan bij je makelaar terecht mocht je nog extra vragen hebben hierover.

Hoe kan ik mijn BankB-lening vervroegd terugbetalen?

Richt je aanvraag tot vervroegde terugbetaling rechtstreeks aan BankB. Contacteer hier BankB.

Wat moet ik doen als ik verhuis?

Als je van domicilie verandert, moet je dat steeds melden aan BankB. Stuur een email naar ctx@bankb.be met je dossiernummer, je voornaam, familienaam, je nieuw adres en je telefoonnummer. Een bewijs van nieuwe domicilie van je gemeente kan ons ook verder helpen.

Wat moet ik doen bij een echtscheiding?

Als kredietnemer ben je contractueel ‘hoofdelijk en ondeelbaar’ verplicht tot terugbetaling van je lening. Al wie de lening ondertekent, blijft verantwoordelijk voor de terugbetaling.

Bij een echtscheiding wordt vaak bij onderlinge overeenkomst opgesteld welke echtgenoot het onroerend goed overneemt en hoe de terugbetaling wordt geregeld. Maar deze overeenkomst heeft geen bindende waarde ten aanzien van BankB.

Als je een overeenkomst wil laten erkennen door BankB waarbij je zelf geen terugbetalingen meer verricht, maar jouw (ex-)echtgenoot alle lasten draagt, dan vraag je schriftelijk een desolidarisatie aan BankB. We bekijken dan of we met dit verzoek akkoord kunnen gaan.

Contacteer hiervoor BankB via mail op ctx@bankb.be.

Wat moet ik doen bij een overlijden?

Neem zo snel mogelijk contact op met BankB via mail op ctx@bankb.be en bezorg ons een kopie van het overlijdensattest en de identiteit of intentie van de erfgenamen. Als er een schuldsaldoverzekering werd afgesloten, dan bezorg je daar ook een kopie van.

Ik kan (tijdelijk) mijn lening niet afbetalen. Wat moet ik nu doen?

Meld dit meteen aan met BankB via mail op rst@bankb.be en leg je probleem uit. We nemen zo snel mogelijk contact met je op en bekijken samen welke oplossingen we kunnen bieden.

Mijn krediet is helemaal afbetaald. Wat gebeurt er met de bankgarantie?

Daarvoor vraag je een handlichting aan je notaris. Je notaris zal alles voor jou regelen.

Vragen over sparen

Hoe veilig is mijn geld bij BankB?

BankB is aangesloten bij het Belgische garantiefonds. Met deze depositogarantie is per bank en per persoon een bedrag van 100.000 EUR beschermd. Voor koppels is dat dus 200.000 EUR

Hoe zet ik geld op mijn rekening?

Eerst moet je een spaarrekening openen bij een BankB spaaragent en heb je bij een andere bank een zichtrekening nodig waarvan jij de titularis bent. Via de spaaragent wordt die rekening gekoppeld aan je BankB spaarrekening.
Vanuit die rekening kan je geld storten op je rekening bij BankB. Dat kan je zelf online doen via BankB Netbanking. Maar je kan natuurlijk altijd terecht bij je BankB spaaragent.

Hoe haal ik geld af van mijn rekening?

Je hebt bij een andere bank een zicht- of spaarrekening nodig waarvan jij de titularis bent. Die rekening wordt via je BankB spaaragent bij BankB geregistreerd en aan je BankB spaarrekening gekoppeld. 
Je kan geld van je BankB spaarrekening overschrijven naar die gekoppelde zicht- of spaarrekening. Dat kan je zelf online doen via BankB Netbanking. Maar je kan natuurlijk altijd terecht bij je BankB spaaragent.

Wanneer wordt mijn getrouwheidspremie uitbetaald?

Je krijgt een getrouwheidspremie voor bedragen die 12 maanden onafgebroken op je rekening blijven staan. Dan gaat ook automatisch een nieuwe periode van 12 maanden in voor de getrouwheidspremie die op dat moment van toepassing is.

Bij BankB is de spaarrekening een gereglementeerde rekening. Dat betekent dat, eenmaal je de getrouwheidspremie verworven hebt, die gestort wordt in het begin van het volgende kwartaal : 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober.

Als je jouw spaarrekening stopzet, wordt de tot dan toe verworven getrouwheidspremie meteen uitbetaald.

Kan ik naar het hoofdkantoor van BankB voor mijn rekening?

Neen, je kan bij het hoofdkantoor niet terecht. Contacteer altijd je BankB spaaragent voor alle hulp, info of vragen over je bankB spaarrekening.

Hoe krijg ik mijn rekeninguittreksels?

Na elke verrichting wordt een uittreksel opgemaakt en aangeboden: ofwel per post of digitaal via Doccle of Netbanking. Vraag gewoon aan je BankB spaaragent om je rekeninguittreksels digitaal te krijgen. Je spaaragent doet het nodige voor jou.

Hoe volg ik de transacties op van mijn rekening?

Je kan online alle transacties opvolgen, je saldo raadplegen en rekeninguittreksels downloaden via BankB-netbanking.

Vragen over attesten

Hoe vraag ik een attest Nationale Bank van België aan?

Hiervoor verwijzen we je naar de website van de Nationale Bank van België. 
Je kan daar de BankB raadplegen en bestanden downloaden door je aan te melden met Itsme of met je elektronische identiteitskaartlezer.

CKP = de Centrale voor kredieten aan particulieren. Dit is het register van alle consumenten- en hypothecaire kredieten die in België door natuurlijke personen voor privédoeleinden worden afgesloten en waar de eventuele wanbetalingen worden vermeld.

Wat is een fiscaal basisattest?

Dit attest vermeldt alle basisgegevens en het maximum aftrekbaar gedeelte van het hypothecair krediet. Dit attest dient voor de fiscale administratie van de overheid om te kunnen oordelen over het werkelijk fiscaal voordeel voor jou.

Voor kredieten afgesloten vanaf 2018 werd dit attest vervangen door de jaarlijkse fiche 281.61. Dat vermeldt alle basisgegevens en de betaalde bedragen van het afgelopen jaar. Je kan die fiches gratis consulteren op https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/

Met zo’n attest heb je niet automatisch recht op een belastingvoordeel. Dat voordeel hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Als je hier nog vragen over hebt, kan je ons een email sturen naar bh.team@bankb.be.

Waarom wordt bij een herfinanciering door BankB een kopie van het basisattest van de oude lening gevraagd?

Als de oude, terugbetaalde lening fiscaal aftrekbaar was, kan het nieuwe herfinancieringskrediet ook een fiscaal voordeel opleveren.  Daarvoor moet je de fiche 281.61 bezorgen aan BankB.
Je kan die fiches gratis consulteren op https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/

Als je hier nog vragen over hebt, kan je ons een email sturen naar bh.team@bankb.be.

Kan ik een kopie van een eerder afgeleverd attest bekomen?

Ja, dat kan tot 7 jaar na de volledige terugbetaling van het krediet. De GDPR-wetgeving verplicht ons om na 7 jaar alle gegevens van uw krediet te vernietigen.
Vraag uw kopie op per email naar bh.team@bankb.be.  En geef uw dossiernummer, uw naam, adres, telefoonnummer op. Geef aan of het gaat over het basisattest of fiches 281.61 en voor welk inkomstenjaar het gaat. Er wordt een dossierkost van 50 euro per attest aangerekend.

Vragen over bouwschijven

Hoe verloopt de procedure omtrent opname van bouwschijven?

Wat zijn de geldige verantwoordingsstukken?

Geldige stukken zijn recente facturen of voorschotfacturen voor de uitgevoerde werken, of facturen en aankoopbonnen of kassatickets van de aangekochte materialen. Voeg altijd foto’s toe om de vooruitgang van de werken aan te tonen.

Hoe bezorg ik verantwoordingsstukken en foto’s?

Dat doe je via email naar opnames@bankb.be

Wie betaalt de nazichtexpertise?

BankB betaalt alle kosten van de controleschatting.

De BankB kredieten worden verleend onder voorwaarde van aanvaarding van jouw dossier.  
Kredietgever : BankB N.V. - Mannebeekstraat 33, 8790 Waregem - BTW BE 0400.040.965 - info@bankb.be